Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılmalı?

Ticari işletmelerin mal ve hizmet satış, alımlarında genellikle çek kullanılmaktadır. Ancak bazı durumlarda çeklerin karşılığı çıkmamakta ve mali hizmet satışı yapan işletmeler paralarını alamamaktadır. Çek karşılıksız çıkar ne yapmalı? Yazımızda karşılıksız çeklerde bankaların sorumlulukları ve çek sahiplerinin karşılaşacağı yaptırımlar hakkında bilgi vereceğiz.

Karşılıksız Çeklerde Bankaların Ödeyecekleri Tutar Artırılmıştır

Çekler, çek sahibi olan kişi ve kurumların banka hesaplarında para olmaması ve çekin tahsil tarihinde bakiye de para olmaması durumunda ödeme yapılamaması anlamına gelir. Ancak 5941 sayılı Çek Kanunlarına göre çeklerin karşılıksız çıkması durumunda, alacaklarının mağdur olmaması için hem bankalara hem de çeki yazanlar hakkında yaptırım uygulaması bulunmaktadır. Çekin karşılıksız çıkması durumunda bankalar, çekin tutarının bir kısmını alacaklıya vermek zorundadır. 2015 yılına kadar bu rakam 600 liraydı. Yani çekin tutarı ne olursa olsun ve çekin karşılıksız çıkması durumunda, bankalar alacaklı olan çek sahibine 600 lira ödemek zorundaydı. 2015 yılında düzenlenen 5941 sayılı Çek Kanunlarına göre bu tutar artırılmıştır. Merkez Bankası tebliği sonucunda, bankaların ödeme yapmak zorunda kaldıkları karşılıksız çek tutarları %7.1 artarak, çekin karşılıksız çıkması durumunda bankaların ödeyeceği alt limiti 1.200 lira olarak belirlemiştir.

Çekin Karşılıksız Çıkması Durumunda Ne Yapılmadır?

Çekin karşılıksız çıkması durumunda bankalar, ödedikleri miktarın dışında çekin üzerine alacaklının isim bilgileri ile T.C kimlik numarası bilgilerini yazıp, çekin fotokopisini alacaklıya vermek zorundadır. Alacaklı kişi ve kurumlar, karşılıksız çek sahibi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet etme hakları bulunmaktadır. 5940 sayılı çek kanunları çerçevesinde karşılıksız çek veren kişi ve kurumlar hakkında 3 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları bulunmaktadır. Karşılıksız çekler için yapılacak ikinci işlem ise icra daireleridir. Alacaklılar, icra dairelerine başvurarak çek sahibinin mal varlığına haciz yoluyla el koyup alacağını tahsil etme hakkı bulunmaktadır.

Çek Sahibi ile Alacaklının Anlaşması Durumunda Yasal Süreç Durur

Çek sahibi ile alacaklının anlaşması, alacağını tahsili ile gecikme faizinin çek sahibinin ödemesi ve alacaklının alacağını tahsil ettiğine dair başsavcılıklara ve icra dairelerine yazılı olarak müracaat etmesi durumunda yasal süreç durdurulacaktır.

 

 

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Gelir belgesiz kredi veren bankalar başlıklı finans makalemizde gelir belgesiz kredi, gelir belgesiz kredi alınabilir mi ve ipotekli kredi nasıl kullanılır hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*