Kredi ve kredi kart borçlarının 90 gün boyunca ödenmemesi durumunda bankalar, alacaklarını tahsil etmek için müşterisine yasal takip başlatır. Eğer ki banka ile müşterisi arasında borcun ödenmesi için yeni bir anlaşma sağlanmamışsa bankalar, borç dosyasının icra müdürlüklerine gönderir ve borcun tahsili için haciz işlemleri başlatılır. Ancak borçlunun üzerinde haciz edilecek taşınır veya taşınmaz mal, maaş veya başka geliri yoksa haciz yapılamayacaktır. Peki, banka borcundan dolayı hapis cezası var mı?
Banka Borcundan Dolayı Evlere Haciz Yapılamaz
Bankalar, alacaklarını tahsil edebilmek için icra takibi başlatsa bile haciz edilecek malları yoksa haciz işlemi yapılamayacaktır. Eskiden bankalar, alacaklarını haciz yoluyla tahsil edebilmek için müşterisinin evine haciz işlemleri yapardı. Ancak kişilerin yaşamlarını idame etmesi için gerekli malların haciz edilemeyeceği ile ilgili yasa tasarısının çıkmasıyla, kişilerin yaşamlarını idame etmesi için gerekli olan buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, halı, televizyon, fırın gibi ürünleri de haciz yapılamamaktadır. Ancak bu ürünlerden birden fazla varsa ancak o ürünlere haciz yapılabilir. Aynı işlemler borçlunun iş yerinde ki malzemeleri için de geçerlidir. Bir berberin koltuğu, traş makineleri, ayna gibi malzemeleri haciz yapılamamaktadır.
En fazla 3 Ay Hapis Cezası
Gelelim hapis cezasına. Banka borcundan dolayı hapis cezası da yoktur. Ancak borçlu, bankanın hukuk departmanlarına banka borcunu ödeyeceğine dair bir taahhütname verirse hapse girebilir. Ancak belirtelim ki banka borcundan dolayı yatılacak hapis süresi en fazla 3 aydır. Hukuk departmanlarına, taahhüt verilmediğinde hapis cezası verilemez. Taahhütnamenin imzalanması için de hiç kimse borçluya baskı da yapamaz. Diyelim ki hapis cezası altı ve cezasını çeken kişi, belirttiği tarih kadar borcunu ödeyeceğini taahhüt öderse hapis cezası sona erer. Verilen tarihte borç yine ödenmezse tekrar hapis cezası alır. Ancak yukarı da belirttiğimiz gibi hapis cezası 3 ay ile sınırlıdır.
Kamu Borçlarında Hapis Cezası Vardır
Hemen belirtelim ki bu uygulama sadece banka, şahıs borçları için geçerlidir. Ancak vergi, sigorta, elektrik, su gibi kamu kurumlarına olan borçlardan dolayı hapis cezası vardır. Üstelik taahhütname verilip verilmediğine bakılmadan hapis cezası uygulanmaktadır.
Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Gelir belgesiz kredi veren bankalar başlıklı finans makalemizde gelir belgesiz kredi, gelir belgesiz kredi alınabilir mi ve ipotekli kredi nasıl kullanılır hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Leave a Reply