Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal ve hayvansal desteklerine devam ediyor. Doğrudan Destek ödemeleri, hayvancılıkla uğraşanlara hibe desteği sonrası bir destek de organik tarım ile uğraşan çiftçilere geldi. Çiftçiler, ürettikleri ürünlerin cinsine göre dekar başı destek ödemeleri alacaklardır.
Organik Tarım Ürünlerinin Özellikleri
Hormon ve gübre kullanımının az olduğu, toprağın minarelini en fazla alan ve mineral açısından en zengin gıdalar arasında yer alan organik tarım ürünleri, minerali az olan toprakta gübre ve hormon ittirmesi ile üretilen ürünlere nazaran daha lezzetli ve besleyici özelliği bulunmaktadır. Organik tarım ürünlerinde fazla mineral ve vitamin olduğu için de sağlıkçılar tarafından kullanılması tavsiye edilen gıdalar arasında yer almaktadır.
Organik Tarım Desteği Ne Kadar Olacak?
Organik Tarım destekleri, Gıda ve Tarım Bakanlığının belirlediği 1.,2.,3. ve 4. kategoride yer alan ürünlere göre ve ürünlerin ekiminin yapıldığı dekar başına verilmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, birinci kategoride yer alan ürünler için dekarına 100 lira, ikinci kategoride yer alan ürünler için dekarına 70 lira, üçüncü kategoride yer alan ürünler için dekarına 30, dördüncü kategoride yer alan ürünler için dekarına da 10 lira organik tarım desteği verileceğini açıkladı.
Başvurular Ne Zaman Başlayacak?
Organik Tarım desteği alacak çiftçiler, 24 Mart 2017 tarihine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Ancak organik tarım desteği alacak olan çiftiçilerin, bakanlığın Organik Tarım Bilgi Sistemine ve Çiftçi Kayıt Sistemine üye olmaları gerekmektedir. Destek alacak çitçilerin, organik tarım ürünlerinin hasadını gerçekleştirmiş olması ve hasadının gerçekleştirmiş olduğu ürünlerin sertifikasına sahip olması gerekmektedir.
Destek Alacak Ürün Kategorileri ve Ürün Cinsi Nedir?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının resmi sitesinde açıklanan ürünlerin kategorileri belli oldu. Buna göre birinci kategori arasında; Armut, Avokado, Ayva, Badem, Biber, Böğürtlen, Brokoli, Ceviz, Çay, Çilek, Dereotu, Domates, Dut, Elma, Enginar, Erik, Karpuz, Kavun, Kayısı, Kereviz, Kestane, Limon, Mandalina, Mantar, Marul, Maydanoz, Pırasa, Portakal, Şeftali, Tere, Vişne, Yenidünya, Yer elması yer almaktadır.
İkinci kategoride yer alan gıdalar ise; Adaçayı, Antep Fıstığı, Defne, Ebegümeci, Kekik, Kuşburnu, Melisa, Tarçın, Zahter, Zencefil, Zeytin yer almaktadır.
Üçüncü kategoride yer alan ürünler ise; Ayçiçeği, Bezelye, Börülce, Çeltik, Nohut, Pamuk, Sarımsak (kuru), Soğan (kuru), Soya, Susam, Tütün, Yerfıstığı bulunmaktadır.
Dördüncü ve dekar başı 10 lira destek alınacak ürünler ise; yukarıda ürünlerin dışında yer alan organik ürünler olacaktır.
Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Elektrikli Sağlık Cihazı Kullananların Elektrikleri Kesilemeyecek başlıklı finans makalemizde Elektrikli Sağlık Cihazı Kullananların Elektrikleri Kesilemeyecek ve Yaşam Destek Cihazına Bağlı Olanların Elektrikleri Kesilmeyecek hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Leave a Reply