Türkiye Bankalar Birliği

Mevduat, yatırım ve katılım bankaların kurulmadan önce mutlaka üye olmak zorunda olduğu ve tüm bankaların birliğin almış olduğu kararları uygulamak zorunda olduğu, Bankacılık Kanunun 79. maddesi hükmünde kurulmuş olan Türkiye Bankalar Birliği, tüm bankacılık sisteminin geliştirilmesi, kalkınması amacıyla kurulmuştur.

Türkiye Bankalar Birliğinin Kuruluş Amacı

1959 yılında tüzel bir kişilik unvanıyla kurulmuş, mesleki bir kuruluş olan Türkiye Bankalar Birliği, tüm bankaların bağlı olduğu kuruluştur. Nasıl ki yeni bir işletme açılacağı zaman bağlı olduğu mesleki odalara veya ticaret odalarına kayıt yaptırmak zorundaysa yeni açılacak bankalarda 5411 sayılı Bankacılık Kanununa göre kurulduktan 3 ay sonra Türkiye Banklar Birliğine üye olmak zorunda ve son bilançolarını birliğe göndermek zorundadır.

Türkiye Bankalar Birliğinin Misyonu

Türkiye Bankalar Birliği, serbest ekonomi sahasında bankalar arası rekabet ilkelerini düzenleyen, haksız rekabetin engelleyen, bankacılık sektörünün gelişmesini, sağlıklı çalışmasını sağlamak ve bankacılık sektörünün haklarını savunan misyon ile kurulmuştur.

Türkiye Bankalar Birliğinin Görevleri

Gelelim Türkiye Bankalar Birliğinin görevlerine. Yukarıda saymış olduğumuz kuruluş misyonlarını hayata geçirmek için kurulmuş olan birliğin görevleri arasında;

. Bankaların uyması gereken kurallar ve mesleki ilkeleri belirlemek

.Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu ile ortak hareket edip bankaların genel kurallar dışında uymak zorunda olduğu tik kuralları belirlemek

.Birliğin almış olduğu kararlar ile Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumunun almış olduğu kararları denetlemek ve kararlara uymayanlara yaptırım yapmak

.Yurt içi ve Yurt dışında ülke bankacılığını tanıtmak, kamuoyuna bilgi, brifing vermek.

.Yine yurt dışında bankacılık ve ekonomi alanlarda ki gelişmeleri, yenilikleri takip etmek ve bunları üyeleriyle paylaşmak.

.Bankaların uygulamış olduğu politikalar ve bankaların genel kurul toplantılarında almış oldukları kararları başta Bankacılık Denetleme ve Düzenleme kurumuna bildirme ve diğer resmi kurumların bilgilendirilmesi istenildiğinde resmi kurumlara bilgi sunmak.

. Üye bankalar arasında ortak projelerin yürütülmesini sağlamak

.Yeni bankacılık kanunları ve düzenlemelerinin üye bankalara bildirilmesi, eğitim verilmesi.

. Üye bankaların ortak menfaatlerine ters durumlar karşısında genel kurulda alınacak karar ile üye bankaların haklarını yasal yolla arama.

Türkiye Bankalar Birliğinin Sosyal Sorumluluk Projeleri

Türkiye Bankalar Birliği, kuruluş amacı her ne kadar bankacılık sektörünü genişletmek ve bankaların haklarını savunmak olsa da sosyal sorumluluk projelerinde de hep aktif rol almıştır. Bu projeler kapsamında maddi yardımlar yapan birlik, sosyal sorumluluk faaliyetlerinden dolayı da uluslar arası bir çok ödüle layık görülmüştür. Yeni doğan bebeklerin iyi beslenmesi ve tıbbi malzeme yardımları için Çok Yaşa Bebek, okulların depreme karşı dayanıklı olmasını sağlamak için Okullar Yıkılmasın, Terörle mücadelelerde şehit ve gazi yakınlarına bağışlar, doğal çevrenin korunması ve ağaç dikimini teşvik etmek için Tema İle El Ele Türkiye Bankalar Birliği sosyal sorumluluk projeleri arasında bulunmaktadır.

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Çocuklar İçin Yatırım Hesapları başlıklı finans makalemizde çocuk yatırım hesabı açan bankalar, çocuk yatırım hesabı nasıl açılır ve çocuk yatırım hesabı paraları hangi fonda değerlendirilmektedir hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*