Ülkemizin en büyük sorunlarından biri şüphesiz işsizlik. Hükumet, istihdam atağına geçmesine rağmen işsizlik oranı artmaya devam ediyor. 2017 yılının Ocak ayı verilerine 2016 ocak ayına göre 676 bin kişi artarak 3 milyon 900 bin kişi oldu.
İşsizlik Oranı Artmaya Devam Ediyor
Ülkemizde ki işsizlik sayısı düşürmek için başta hükumet olmak üzere özel kuruluşlarda hükumetin istihdam atağına destek vermiş ve binlerce işsiz iş sahibi olmuştur. Özellikle hükumetin işsizlik oranlarını düşürmek için özel sektörleri teşvik etmesi, yeni personel alan işletmelere vergi, sigorta prim kolaylığı sağlaması gibi teşvikler ile 2017 yılında geçen sene göre 600 bin kişi istihdam edilmiştir. Ancak tüm istihdam çalışmalarına rağmen işsizlik oranın yükselmeye devam etmektir.
2017 Yılında İşsizlik Oranı Yüzde 1.7 Oranında Arttı
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre 2017 yılı ocak ayında, 15 yaş ve üstü yaşlarda ki işsizlik sayısı 2017 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 676 bin kişi artarak 3 milyon 900 bin kişi oldu. 2017 yılı ocak ayında işsizlik oranı 2016 ocak ayına göre yüzde 1.7 oranında artış gerçekleşti. Yeni veriler sonrası ülkemizde ki işsizlik oranı yüzde 12.6 olarak açıklandı.
İstihdam Oranı Yüzde 45.3 Olarak Açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu, 2017 istihdam oranlarını da açıkladı. 2017 ocak ayı istihdam verilerine göre istihdam oranı 500 bin kişi artarak 26 milyon 900 kişi istihdam edildi. Ancak istihdam oranlarını da 2017 ocak ayına göre artış yaşansa da 2016 yılı ocak ayı verileriyle karşılaştırıldığında 1 yıllık sürede istihdam oranında yüzdesel olarak bir değişme yaşanmadı. Genel istihdam oranları incelendiğinde istihdam oranı yüzde 45.3 olarak açıklandı.
Kayıt Dışı Çalışmanın Önüne Geçilemiyor
Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı diğer bir veri ise kayıt dışı çalışma oranları oldu. Bilindiği gibi hükumet kayıt dışı çalışmaları önlemek için kayıt dışı işçi çalıştıran işletmelere büyük yaptırımlar uygulamaya başladı. Yine kayıt dışı istihdamı önlemek için de işletmelere vergi, sigorta primi, borç erteleme gibi destekler verse de kayıt dışı .alıştırma oranlarında yükselişin olduğu görülmektedir. Ülkemizde ki kayıt dışı çalışma oranının yüzde 32.8 olarak olduğu açıklandı.
Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Trafik Sigortalarıyla İlgili En Çok Sorulan Sorular başlıklı finans makalemizde kazanın bildirilmesinde zaman aşımı ne kadardır?, Sigorta Şirketleri Karşı Tarafa Kaç Gün İçinde Tazminat Ödemesi Yapmak Zorundadır? ve Sigorta Şirketleri Manevi Tazminat Taleplerini Karşılar mı? hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Leave a Reply