Pos cihazları hepimizin bildiği gibi kredi kartlı alışverişlerde kullanılan ve ticaretle uğraşanlar için artık zorunlu hale gelmiş bir bankacılık hizmetidir. Ülkemizde ki kredi kart sayısının bir hayli fazla olması ve nakit para yerine insanların kredi kartı kullanmasıyla pos cihazlarının önemi giderek artmaktadır. Bankalar ise daha fazla pos cihazı vermek için pos üye iş yerleri için cazip komisyon oranları ve fırsatlar sunmaktadır. Pos üye nedir? Ve nasıl alınır? Yazımızda işletmelerin pos cihazlarına sahip olması için neler yapması gerektiği ve bankalar tarafından uygulana komisyon oranları ve evraklar hakkında bilgiler vereceğiz.
Pos Üye İş Yeri Nedir?
Pos üye iş yerleri, kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde ki tutarları, pos cihazının sahibi olan bankalara açılan hesap numaralarında birikmektedir. Kredi kartlarıyla yapılan taksitli alışverişlerle işletmelerin hiç bir ilgisi yoktur. Pos üye iş yerleri, hesaplarında biriken paraları tamamen alır. Müşteri, taksitli alışverişlerde ki taksit tutarlarını bankalarına ödemektedirler.
Pos Cihaz Kullanıcılarından Alınan Komisyon Oranları Ne Kadardır?
Bankalar, pos cihazlarını kullanmaları karşılığında işletmelerden genellikle yüzde 1 komisyon almaktadırlar. Ancak bazı bankalar ise pos cihazlarında aylık belirlenen limitin üstünde alışveriş yaptığında pos üye iş yerlerinden komisyon almamaktadır. Yine bankalar, pos hesabında biriken paralar için de hesap işletim ücreti almamak için de üye iş yerlerinden 1 tane otomatik ödeme talimatı istemektedirler. Otomatik ödeme talimatı veren iş yerlerinden hesap işletim ücreti de alınmakta ve işletmeler hesaplarında biriken paraları sorunsuz almaktadırlar. Aynı uygulamalar, sanal post uygulamalarında da geçerlidir. İnternet üzerinden satış yapan e-ticaret sitelerinde de sistem aynı şekilde çalışmaktadır.
Pos Üye İş yeri Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pos üye iş yeri olmak için bir vergi levhanız ve ticari sicil numaranız veya vergi numaranız olmalıdır. İşletmeler, belirtilen evraklarla beraber bankaların ticari müşteriler departmanına başvuru yaparak pos üye iş yeri başvurusunda bulunabilirler. Pos üye iş yeri işlemlerinde bankalar tarafından aylık limit ve taksitlendirme ile ilgili bilgiler alınıp form doldurulmakta ve genel merkeze gönderilmektedir. Genel Merkezin değerlendirmeleri sonrası pos üye iş yeri başvurusu sonuçlanacaktır. Hemen belirtelim ki bankaya belirtmiş olduğunuz limitin altında pos cihazların alışveriş yapılırsa yine sözleşmede belirtilen oran tutarı kadar eza ödeyeceğinizi de unutmayınız.
Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Gelir belgesiz kredi veren bankalar başlıklı finans makalemizde gelir belgesiz kredi, gelir belgesiz kredi alınabilir mi ve ipotekli kredi nasıl kullanılır hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Leave a Reply