Devlet Tahvili Nedir?

Devletin uzun süreli fon toplamak için çıkartmış olduğu, vadesi 1 yıldan uzun olan yatırım araçlarına devlet tahvili adı verilir. Devletin uzun dönemli fon ihtiyaçlarını karşılamak için başvurmuş olduğu fon toplama yöntemidir.

Devlet Tahvil Vade Süreleri Ne Kadardır?

Hazine bonoları ile devlet tahvilleri hep karıştırılmıştır. Hazine bonolarının vade süresi en fazla 1 yıl iken devlet tahvillerinde ise vade süreleri 1 yılı  geçmektedir. Devletin uzun vadeli fon ihtiyaçları için başvurmuş olduğu bu yöntem de tıpkı bonolar gibi risksiz bir yatırım aracıdır. Vade süresi gelmiş devlet tahvillerinde yatırımcılar ana paralarının yanında belirlene faiz oranı tutarı kadar da kar almaktadırlar. Devlet tahvilleri de devlet garantisi altında olan, uzun vadeli ve risksiz yatırım araçlarıdır.

Devlet Tahvillerini Kimler Alabilir?

Devlet tahvillerini tüzel kişiliklere sahip kurum ve kuruluşlar tarafından satın alınabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlar, ihalelere girdikleri zaman risk faktörü olmayan devlet tahvillerini teminat olarak da kullanabilmektedirler. Devletler, devlet tahvillerini Türk lirası cinsinden çıkartabildikleri gibi döviz cinsinden de çıkartabilmektedir. Yine devlet tahvillerine devlet tarafından ücretsiz saklanma hizmeti verilmektedir.

Devlet Tahvillerinin Vadesi Gelemeden Satışı Yapılabilir mi?

Devlet tahvilleri de tıpkı devlet bonolarında olduğu gibi vadesi gelmeden satışının yapılması mümkündür. Yine Factoring gibi yasal finans kuruluşlar tarafından vadesi gelmemiş devlet tahvilleri belli komisyon oranlarıyla satın alınmaktadır. Belirlenen komisyon oranlarını da yine devlet tahvilinin vade süresi belirlemektedir.

Devlet Tahvil Faiz Oranlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Devlet tahvilleriyle faiz arasında zıt bir ilişki vardır. Faizin artması demek devlet tahvilleri için vade sonunda uygulanacak faiz karının düşmesi demektir. Yine devletlerin kredi notlarını belirleyen kredi kuruluşları, enflasyon, kriz gibi faktörlerde devlet tahvil faiz oranlarını etkiler. Ancak şu bir gerçek ki devlet tahvilleri satın alan yatırımcılar hatırı sayılır faiz oranlarıyla karlarını almaktadırlar. Devletin sürekli fon ihtiyacı olduğu için devlet tahvil satışlarının düşmemesi için böyle bir önlem almaktadır.

Devlet Tahvil Türleri Nelerdir?

Devlet tahvilleri incelendiğinde kuponlu ve kuponsuz türlerinin olduğunu görmekteyiz. Kuponlu devlet tahvillerinde yılda 3 defa faiz ödemesi gerçekleşir. Yılın 3,6,12. aylarında devlet tahvil sahipleri faiz almaktadırlar. Devlet tahvilleri, bonolara göre daha fazla faiz verdiği için ve yine devlet garantisi altında risksiz bir yatırım aracı olduğu için riski sevmeyen yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen yatırım aracı olmaya devam etmektedir.

 

 

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Kredi Notunuzu Nasıl Düzeltirsiniz? başlıklı finans makalemizde kredi notumu nasıl yükseltirim, kredi notunu hızlı yükseltme ve kredi notunu yükseltmenin yolları hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*