Kimler Motorlu Taşıtlar Vergisini Kimler Ödemez?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, 27.hükumetin kurucusu olan İsmet İnönü zamanında 1963 yılında kabul edilmiş bir vergidir. Bu vergi günümüze kadar gelmiş ve tüm motorlu taşıtlardan alınan zorunlu bir vergidir. Ancak kanun hükmünde motorlu taşıtlar vergisinden muaf olan kişi ve kurumlar bulunmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Belirleniyor?

20, Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki defa ödenen bir vergi türüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi motorlu kara araçları dışında helikopter, uçak, tekne, yat gibi hava ve deniz motorlu araçlardan da alınmaktadır. Motorlu taşıtlar vergisi hesaplanırken aracın, otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, tır ve benzeri gibi tür özellikleri dikkate alınır. Otomobil ve motosikletlerde aracın yaşı ve silindir hacmine göre bir vergi hesaplama yapılırken, otobüslerde aracın yaşı ve oturma kapasitesi, kamyonlarda da aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı dikkate alınarak bir hesaplama yapılır.Motorlu Taşıtlar Vergisi, aracın bağlı olduğu il ve ilçe vergi dairelerine ödenir. Dileyenler ise Gelir İdare Başkanlığının internet adresinden de kredi kartıyla ödeme yapabilirler.

Kimler Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödemez?

Gelelim kimler motorlu taşıtlar vergisi ödemez? Sorusunun cevabına.

  • Genel bütçeye dahil olan yani devlete ait olan araçlar motorlu taşıtlar vergisi ödemez. Bu istisnai içinde belediyelerde bulunmaktadır.
  • Ülkeler arası karşılıklı anlaşmalar sağlanırsa konsolosluk, elçiliklere ait araçlardan da motorlu taşıtlar vergisi alınmaz. Yani Fransa ile Türkiye arasında yapılacak anlaşmayla Fransa’da ki Türk elçiliği ve konsolosluğuna ait araçlardan vergi alınmaz. Aynı şekilde ülkemizde ki Fransız elçiliği ve konsolosluğuna ait araçlardan da vergi alınmaz. ,
  • Hastanelerden kurul raporu almış yüzde 90 ve üstü engeli olan engelli vatandaşlardan da motorlu taşıtlar vergisi alınmaz. Ayrıca engel oranı yüzde 90’nın altında olan engelli vatandaşlardan da indirimli motorlu taşıtlar vergisi alınmaktadır.
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilmiş yani iflas veya kayyum atanmış şirketlere ait araçlardan da motorlu taşıtlar vergisi alınmaz.
  • Hurda raporu almış ve bedelsiz hurdaya çıkmış araçlardan da motorlu taşıtlar vergisi alınmaz.

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Eminotomotiv Sistemi Nedir? başlıklı finans makalemizde Eminotomotiv organizasyon ücreti ne kadar?, Eminotomotiv Sistemi Nedir? ve Eminotomotiv sisteminden nasıl araç alınır? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*