Konut, taşıt, eğitim, sağlık, tatil, beyaz eşya, motosiklet, elektronik eşya, düğün kredi isimlerini aşina olduğumuz bankacılık dünyasında Murabaha kredisi olarak adlandırılan ve faizsiz sisteme dayanan kredi türünü çoğu okuyucumuz duymamıştır. Murabaha kredileri, faizsiz bankacılık sistemi adı altında kurulan bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür.
Murabaha Nedir?
Murabaha, Arapça bir kelime olup İslami hukuka göre bir malın üzerine kar eklenerek satılması şekli olarak tanımlanabilir. Bu kelimenin anlamını ilk bakışta ticarette uygulanan kar marjı olarak anlayabiliriz. İşçilik, elektrik, ham madde gibi tüm giderleriyle bir işletmeye 5 liraya mal olan bir ürüne, 5 lira kar payı koyarak 10 liraya satmaya Murabaha adı verilir. Ancak İslami bankalarda bu kuralı değiştirip, güya isimlerine uygun olsun, faizsiz süsü verilip ve bal gibi faiz alınan bir kredi türüdür. Kredi denilince kullanılacak kredi tutarının üzerine bankaların uyguladığı aylık faiz oranları hesaplanarak, kredi ödemesinin devam edeceği vadeye kadar faiz eklenen bir bankacılık hizmetidir. Katılımsız veya faizsiz sistemle çalıştıklarını iddia eden katılım bankaları da isimlerine leke düşürmemek için faiz yerine kar oranı adı altında ekleme yaparak müşterisine borç para vermektedir. Bu borç para verme isimine de faiz yerine kar oranı koyduklarını iddia ettikleri Murabaha kredisi adı vermektedirler.
Murabaha Kredileri ile Mevduat Krediler Arasında ki Farklar Nelerdir?
Katılım bankaları, murabaha kredileri adı altında araç, arsa, tarla, konut murabaha kredileri vermektedir. Bu kredilerin mevduat banka kredilerinden tek farkı satın alınacak konut, araç, tarla, arsa gibi taşınır ve taşınmaz malları müşterisi adına bankanın kendisinin satın almasıdır. Bunun dışında ekspertiz, hayat sigortası, DASK, Kasko, ipotek koyma, kredi kullanım kesintisi ve eklenen faiz veya onların ifadesiyle kar oranına varıncaya kadar tıpa tıp aynıdır.
Murabaha Kredileri Kar Oranları
Son olarak, katılım bankaları murabaha konut kredilerinde aylık 0.90 ile 1.05, araç murabaha kredilerinde ise 1.13 ile 1.20 arasında kar payı alarak müşterilerine kredi vermektedir.
Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Gelir belgesiz kredi veren bankalar başlıklı finans makalemizde gelir belgesiz kredi, gelir belgesiz kredi alınabilir mi ve ipotekli kredi nasıl kullanılır hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Leave a Reply