Silikozis Aylığı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumlarından hangi isimle olursa olsun yardım, maaş almayan Silikozis hastalarına ve ölümleri halinde yakınlarına aylık bağlama, 6111 sayılı Kanun’un 67. maddesi ile yasalaşmıştır. Silikozis aylığı nedir? Yazımızda silikozis maaşının nasıl alınacağı, şartları ve 2017 yılında verilen silikozis aylıkları hakkında bilgi vereceğiz.

Silikozis Hastalığı Nedir?

Silikozis hastalığı, yer altı mesleklerini icra eden bireylerde ve sanayi sektöründe çalışan bireylerde çok daha sık görülen ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık türüdür. Bir nevi meslek hastalığı adı da verebiliriz. Özellikle kot taşlama işinde çalışanlarda görülen ölümcül bir hastalıktır.

6111 sayılı Kanun’un 67. maddesi ile Silikozis hastasının meslekte kazanma gücünü;

%15 ile %34 arasında kaybedenlere 7000
%35 ile %54 arasında kaybedenlere 8000
%55 ve üzerinde kaybedenlere 9000

gösterge rakamlarıyla belirlenen maaş bağlanmaktadır.

Silikozis Maaş Almanın Şartları Nelerdir?

Silikozis hastalığına yakanmış ve hastaneden rapor almış olanlar en geç 3 ay içerisinde maaş başvurusu yapmak zorundadır. Başvurular, il ve ilçelerde ki Sosyal Güvenlik Kurumlarına yapılacaktır. Yapılacak başvurular sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri, silikozis hastalarını Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Meslek Hastalıkları Hastaneleri veya Devlet Üniversiteleri Hastanelerine sevk edecektir. Hastanelerden alınacak raporların değerlendirilmesi için de başvuru yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri tarafından Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gönderilecektir. Slikozis hastalığı oranlarını sevk edilen sağlık kuruluşları tespit etmektedir.

Slikozis aylığını hak eden hastalar tıpkı 65 yaş maaşı ve engelli maaşı gibi 3 aylık olarak yılda 4 kez alacaklardır. İlk aylıklar Ziraat Bankası ve diğer aylıklar ise PTT şubelerinden hak sahiplerinin hesabına aktarılacaktır. Hastalık oranının artması veya azalması durumunda maaş da artma ve azalmalar yapılmaktadır. Slikozis aylığı bağlanabilmesi için temel şart hastalık oranının en az yüzde 15 olmasıdır. Bu yüzdendir ki oran yüzde 15’in altında olanlara maaş bağlanmamaktadır.

Hangi Hallerde Silikozis Maaşları Verilmez?

Hastanın Sosyal Güvenlik Kurumunda prim ödemesi gereken bir iş yerinde çalışması, ölmesi, hastalık oranının yüzde 15’in altına düşmesi ve T.C vatandaşlığından çıkartılması gibi durumlarda maaş kesimi yapılacaktır. Slikozis hastasının ölmesi durumunda da dul eşine maaşın  %50’si, bu madde kapsamında aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşine %75’i kadar ödeme yapılmaya devam edilecektir.

 

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Engelli Maaşı Nasıl Alınır? başlıklı finans makalemizde Engelli Maaş şartları ve Engelli Maaşı Nasıl Alınır? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*