Babalık İzni Kaç Gündür?

Hem 657 sayılı Devlet Memur Yasasında hem de 4857 sayılı İş Kanununda doğum yapan çalışan annelere annelik izinleri belirtilmiştir. Son çıkan torba yasasıyla da çalışan annelere verilen izin sürelerinde değişikliğe gidilmiştir. Devlet Memur Yasası ve İş Yasasında çalışan annelerin yanı sıra babalara da babalık izni verilmiştir. Babalık izni kaç gündür? Yazımızda devlet memuru, taşeron, sözleşmeli personel ve işçilerin kaç günlük babalık izinleri olduğu ve bu izinleri nasıl kullanacağı hakkında bilgi vereceğiz.

Devlet Memurlarında Babalık İzni Kaç Gündür?

657 sayılı Devlet Memur Yasasını incelediğimizde, eşi doğum yapmış erkek devlet memurları 10 gün babalık iznine çıkabilmektedir. Üstelik bu izinler her doğum sonrası yenilenmekte ve 10 gün babalık iznine çıkılabilmektedir. Öğretmenlerin yaz tatilinde ki 2 aylık tatilleri düşünüldüğünde öğretmenlere de babalık izni verilip verilmediği en çok merak edilen konulardan biridir. Babalık izinlerinde, öğretmenlerin yaz tatili dikkate alınmaz ve diğer devlet memurları gibi 10 günlük babalık iznini kullanabilirler.

İşçilerin Babalık İzni Kaç Gündür?

4857 sayılı İş Kanununda da eşi doğum yapmış erkek işçiler, 5 gün babalık izni kullanabilirler. Üstelik bu izinler ücretli izin olup izinli olduğu sürede maaşlarında kesinti yapılamayacaktır. İşçilerde tıpkı memurlar gibi her doğum sonrası babalık iznini kullanabilirler.

4B Çalışanlarının Babalık İzni Kaç Gündür?

4B olarak adlandırılan sözleşmeli personeller için de babalık izni 2 gündür. Sözleşmeli personellerin kullanacağı 2 günlük babalık izinleri de ücretli izin olup maaşlarında kesinti yapılamaz. 4857 sayılı İş Kanununa bağlı çalışan taşeron işçileri babalık izin süreleri de 5 gündür ve ücretli izindir.

Resmi Tatiller Babalık İznine Dahil Ediliyor mu?

Babalık iznine çıkan devlet memurları, işçiler, taşeron işçiler ve sözleşmeli personeller, çalışmış oldukları kurumların Personel İşleri veya İnsan Kaynakları departmanına yazılı başvuru yapmaları gerecektir. Babalık izinlerinde en çok merak edilen konulardan biri de babalık izinlerinin hafta sonu, resmi tatil, bayram gününe denk geldiğinde, bu günlerin izinden sayılıp sayılmayacağıdır. Hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda hem de 4857 sayılı İş Kanununda iş günü ibaresi diye bir açıklama olmadığı için bayramı hafta sonu ve resmi tatil günlerine denk gelen babalık izinleri de babalık izinlerine dahil edilecek ve sayılacaktır.

 

 

 

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Kaçak Tütün Tüketimi Arttı başlıklı finans makalemizde Kaçak Tütün Tüketimi Arttı ve Tütün kullanımı arttı hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*