Meclisten geçen yapılandırma yasası milyonlarca insanın yüzünü güldürecek gibi. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, hurda araç yasası derken bir müjde de Bağkur’lulara geldi. Daha önce çeşitli tarihlerde çıkarılan yasalarla Bağkur’luların birikmiş prim borçları silinmiş, dolayısıyla hizmet süreleri de dondurulmuş olan ve eksik primleri olan Bağkur’lular, eksik primlerini ödeyerek emekli olabilecekler.
Hizmet Süreleri Dondurmuş Olanlar Emekli Olabilecek
Bilindiği gibi 2015’te çıkarılan torba kanun ile Bağ-Kur prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. Böylece Bağkur’luların hizmet süreleri de dondurulmuştu. Borçları silinen Bağkur’lular emekli olabilmek için prim ödemeye devam ettiler. Prim ödemeye devam eden ancak prim eksikliği olan Bağkur’lular, çıkartılan yapılandırma yasasıyla eksik primlerini ödeyerek emekli olabilecekler.
Prim Borcunun Öğrenebilmek İçin SSK’ye Başvuru Yapılaması Gerekir
Bağkur’luların emeklilik fırsatından yararlanabilmesi için 3 ay içinde Sosyal Sigortalar Kurumuna yazılı olarak başvurmaları gerekecek. Dilekçe ile başvuruları kabul eden Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağkur’luların eksik prim günlerini hesaplayıp, Bağkur’luları bilgilendirecek. Ancak Sosyal Sigortalar Kurumunun tespit ettiği prim borçları yapılandırmaya, taksitlendirmeye girmeden 3 ay içinde peşin olarak ödenmek zorunda. Bu süre içinde borcun tamamını ödediğinizde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor. Hemen belirtelim ki Bağkur’luların dikkat edeceği en önemli kısım durdurulan sürenin tamamının ödenme zorunluluğunun olmasıdır. 3 ay içresinde başvuru yapmayan Bağkur’luların başvuru hakları sona erecektir. Tabi çıkartılan borç da ortadan kalkıyor. Ancak daha yeniden ihya talebinde bulunma ve o tarihteki ücretler üzerinden ödeme hakkınız var.
Pirim Borçları Nasıl Hesaplanacak?
Gelelim, prim borçlarının nasıl hesaplanacağına Prim borçları hesaplanırken o tarihte geçerli olan asgari prim ücreti esas alınarak hesaplama yapılacaktır. Hesaplama yapılırken dondurulan süreye ait prim gününü o tarihte ki asgari prim ücretine göre çarpılacak ve bunun yüzde 34.5’lik kısmı prim borcu olarak çıkacak rakamdır. Diyelim ki bir Bağkur’lunun 18 aylık dönem borcu var. 18 ay x O Tarihte ki Asgari prim ücreti x 34.5 olarak hesaplanacaktır.
Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Kimler Motorlu Taşıtlar Vergisini Kimler Ödemez? başlıklı finans makalemizde Kimler Motorlu Taşıtlar Vergisini Kimler Ödemez? hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Leave a Reply