Banka Kiralık Kasa Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kişi ve tüzel kişilerin maddi ve manevi değeri olan taşınabilir eşyalarının,bankaların özel ve güvenlikli odalarında saklandığı küçük, orta ve büyük boyundaki kasalara Banka kiralık kasası adı verilir. Banka kiralık kasa nedir ve ne işe yarar? Makalemizde kiralık kasalar ile ilgili bilmediğiniz tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Kiralık Kasa Ziyareti Ne Zaman Yapılır?

Normal şartlarda mesai saatleri dışında kiralık kasa hizmetlerinden faydalanamaz ve kasınızı ziyaret edemezsiniz. Ancak bazı bankalar özel ücretler karşılığında 7/24 saat kiralık kasa hizmeti vermeye devam etmektedir.

Kiralık Kasa Ücretleri Ne Kadardır?

Bankaların kiralık kasa ücretleri, kasaların büyüklüklerine göre değişmektedir. Bankaların kiralık kasa ücretleri farklı olup fiyatları bankadan bankaya değişmektedir. Yine bankalar, kira bitiminde müşterisine teslim etmek üzere kiralık kasa depozito parası da almaktadırlar. Kiralık kasalarda müşteri tarafından verilecek hasarlarda depozito ücretinden düşülmektedir. Eğer ki hasar ücreti depozito parasından fazla ise bankalar müşterilerinden fazla para talep edeceklerdir.

Kasa Ziyaret Ücreti Ne Kadardır?

Bankalar, kasa sahiplerinin her kasasını ziyaret ettiklerin de kasa ziyaret ücreti alıyorlardı. Ancak çıkartılan Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağıyla bankalar artık müşterilerinden kasa ziyaret ücreti alamamaktadır.

Bir Banka Kiralık Kasayı Kaç Kişi Kiralayabilir?

Bir kişi kendine özel kiralık kasa kiralayabildiği gibi birden fazla kişilerde aynı kasayı kullanıp kiralayabilirler. Yine kiralık kasa sahibi, bankalara vereceği vekalet ile kendisi dışında vekili de kiralık kasanın kullanım hakkına sahip olabilir. Kasa sahibinin ölmesi durumunda ise banka kiralık kasanın kullanımını durdurur. Ölen kişilerin mirasçılarının alacakları veraset ilamı veya mahkeme kararı ile kiralık kasa içinde ki eşyaları alabilmektedir.

Banka Kiralık Kasalarda Zaman Aşımı

Kiralık kasalarda zaman aşımı da yine kanunla belirtilmiştir. Buna göre 10 yıl boyunca ziyaret edilmemiş, kira ücreti ödenmemiş kasalar 10 yıl sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devrolur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devrolan kasaların iade edilmesi mümkün değildir. Zaman aşımına uğramış kiralık kasalar, zaman aşımının dolduğu 10. yıldan sonra ki ilk şubat ayı içinde bankanın internet sitesinde zaman aşımının dolduğuna dair 4 ay boyunca ilan eder.

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan 18 Yaşından Küçükler Kredi Kartı Alabilir mi? başlıklı finans makalemizde 18 Yaşından Küçükler Kredi Kartı veren bankalar, ek kart nedir ve ek karta nasıl başvurulur hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*