İstihdam Teşvik Ücretleri Belli Oldu

Hükumetin, tüm ülke genelinde başlatığı istihdam seferberliği çağrısına başta belediyeler olmak üzere özel sektörde kayıtsız kalmamış ve istihdam seferberliği uygulamasına destek vermişti. Hükumet ise özel sektörün istihdam seferberliği kapsamında vereceği desteklere sigorta primi, vergi ve teşvik ücretleri gibi farklı destekler vereceğini duyurmuştu. 2017 yılı istihdam seferberliğinde başlatılan ve iş verenlere verilecek teşvik paketinin detayları belli oldu.

Çalıştırılan Her Çalışan Başına 773 Lira Teşvik Ücreti Ödenecek

Teşvik uygulamasına göre işletmeler, İş Kur tarafından gönderilecek işçileri çalıştırmaları halinde her işçi başına 773 lira teşvik ücreti alacaklardır. Ayırca İş Kur tarafından gönderilecek çalışanların sigorta primlerini de devlet tarafından karşılanacak. Yine işletmeler, teşvik paketi kapsamında damga vergisi, belli ücretlere kadar gelir vergisi öd10eyemeyeceklerdir.

Hangi Çalışanlar Teşvik Ücreti Kapsamına Alınacaktır?

Gelelim, teşvik ücretinden hangi işçileri yararlanacak?Sorusunun cevabına. Öncelikle teşvik primi ödenecek işçiler İŞ Kur tarafından gönderilecek çalışanlar olacak. İş Kur’a kayıtlı işsiz olması da aranacak diğer şarttır. Teşvik ücretinden yararlanılacak çalışanların 02.01.2017 ve 31.12.2107 tarihleri arasında işe başlatılmış çalışanlar olması gerekmektedir. Teşvik ücreti alınacak çalışanların son 3 ay da aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması da aranan diğer bir şarttır.

İş verenlerde Aranacak Teşvik Ücret Şartları Nelerdir?

Teşvik ücreti alacak iş verenlerde aranan şartlar ise; iş verenin işletmesinin kendisine ait olması gerekmektedir. İş Kur tarafından gönderilecek çalışanın birinci derecede akrabası olmaması gerekir. İş verenin geçmiş dönemlere ait vergi borçları ve SGK borçları olmaması gerekir. En önemli şart ise iş verenin teşvik ücreti alabilmek için mevcut çalışanını çıkartıp İş Kur tarafından gönderilecek çalışanları işe alması olacaktır. Yani teşvik ücreti alacağım diye çalışanını işten çıkartmaması gerekiyor. Bunun için de iş verenin 2016 yılında SGK’ya vermiş olduğu sigortalı listesi incelenecektir. İş veren, çalıştırmış olduğu çalışanlarının aylık primleri ve hizmet belgelerini, yasal süre zarfında SGK’ya vermesi gerekmektedir. Son olarak da çalışanlarının sigorta primlerini eksik gösteren iş verenler, teşvik ücret uygulamasından yararlanamayacaklardır.

 

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan KOSKEB Kredilerinde Esnafa Banka Şoku başlıklı finans makalemizde Faizsiz KOSKEB kredilerini bankalar vermiyor ve KOSKEB Kredilerinde Esnafa Banka Şoku hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*