Tefecilik Suçunun Cezası Nedir?

Bankalardan kredi çekemeyen, borç para bulmayanların sıkça kapısını çaldıkları isimlerin başında tefeciler gelir. Ancak Türk Ceza Kanununa göre tefecilik suçtur ve tefecilik yapanlara adli ve para cezaları verilmektedir. Tefecilik Suçunun Cezası Nedir? Yazımızda tefecilik suçunun Türk Ceza Kanununda ki suçu, Yargıtay Mahkemelerinin tefecilik suçuyla ilgili kararları ve tefeciden borç alanların hukuki sorumlulukları hakkında bilgi vereceğiz.

Tefeci Nedir?

Tefeci nedir? Sorusuna cevabı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 241. maddesinde verilmiştir. Kanuna göre göre tefeci, kazanç elde etmek için borç para veren kişi veya kişilerdir.

Tefeciliğin Suçu Nedir?

Tefecilik suçu, 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası veya 5.000 günlük adli para cezasıdır. 2 yıldan daha az ceza alanlar ise cezaları paraya çevrilmektedir. Ancak Yargıtay mahkemelerinin tefecilik suçuyla ilgili vermiş olduğu kararlar, Türk Ceza Kanunun 241.maddesiyle çelişki yaşadığı görülmektedir. Yazımızın sonunda vereceğimiz Yargıtay mahkemelerinin, tefecilik suçlarıyla ilgili vermiş olduğu kararları inceleyerek bize hak vereceksiniz.

Tefeciden Borç Para Almak Suç mu?

Tefeciliğin, yasayla yasaklandığını öğrendik. Peki, tefeciden borç alan suçlu mudur? Bu sorunun cevabını yine Türk Ceza Kanununu incelediğimizde, tefeciden borç alanların hukuki sorumluluklarıyla ilgili bir maddenin olmadığını görmekteyiz. Kanun maddesine dayanarak tefeciden borç alanlar için hukuki bir yaptırım yapılamayacağı anlamaktayız.

Senet Kırdırmak Tefecilik mi?

Yine en çok merak edilen sorulardan biri de senet kırdırmak tefecilik midir? Sorusudur. Yine Türk Ceza Kanununu incelediğimizde, senedin gerçek değerinin daha düşük fiyattan satılıp başkasına verilmesi de tefecilik olarak adlandırılmaktadır. Yani sorumuzun cevabı senet kırdırmak da tefecilik suçuna girmektedir.

Tefecilik Suçu Ne Zaman Başlar?

Tefecilik suçu, mahkemeler tarafından değerlendirirken tefecilik suçunun başladığı zaman dikkate alınır. Tefecilik suçu, kazanç elde etmek için borç para verilmesiyle başlamaktadır. Verilen borcun vadesinin gelmesi veya verilen borcun faiziyle geri alınması zaman açısından dikkate alınmaz. Kısaca, borç para vermek için hazırlanan senetle beraber tefecilik başlamış olmaktadır.

Tefecilik Suçuyla İlgili Yargıtay Mahkemelerinin Vermiş Olduğu Kararlar

Son olarak Yargıtay mahkemelerinin tefecilik suçuyla vermiş oldukları kararlarla konumuzu bitirelim. Her ne kadar Türk Ceza Kanunu tefeciliğin tanımını yapmış olsa da Yargıtay mahkemeleri, borç verme işleminin meslek hale getirilmesiyle tefecilik suçunun işleneceği yönünde kararlar vermiştir. Buraya tıklayarak, Yargıtay mahkemesinin tefecilik ile ilgili vermiş olduğu karaları inceleyebilirsiniz.

 

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Kredi Notunuzu Nasıl Düzeltirsiniz? başlıklı finans makalemizde kredi notumu nasıl yükseltirim, kredi notunu hızlı yükseltme ve kredi notunu yükseltmenin yolları hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*