Bir yatırım aracı çeşidi olan Yatırım Fonu, yatırımcılardan toplanan mevduatların, portföy yöneticisi tarafından yatırım fonlarında değerlendirilmesine yatırım fonu adı verilir. Yatırım fonu nedir? Yazımızda yatırım fonlarının nasıl işlediği, kar ve zarar sisteminin nasıl işlediği, fonların risk dereceleri ve fon çeşitleri hakkında bilgi vereceğiz.
Yatırım Fonları Nasıl Yönetilir?
Aracı kurumlar, bankalar, sigorta şirketleri, emekli ve yardım sandıkları fon yönetimi kurarlar. Fon yönetiminin başında ise yatırım fonları ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olan profesyonel yatırım uzmanları bulunur. Yatırımcılardan toplanan Mevduatlar ( paralar ), fon havuzunda toplanır. Katılım belgesiyle, yatırım fonlarına hisseniz kadar ortak olmuş olursunuz. Şunu belirtelim ki bu belgenin fiziksel bir özelliği olmayıp, yatırım hesabınızda fona sahiplik oranınız belirtilmektedir. Daha sonra portföy yöneticileri, toplanan mevduatları hisse senedi, tahvil, bono, kıymetli madenler fonu, yabancı menkul kıymetler fonu gibi fon çeşitlerinde değerlendirir.
Yatırım Fonlarında Nasıl Kar Elde Edilir?
Yatırım fonları, diğer yatırım araçlarına göre riski azdır. Riski az olunca da kar oranı ve zarar oranı da azdır. Elde edilen karlar veya zararlar, yatırımcıların fon hesaplarına yansır ve artı ve eksi olarak fon hesabına eklenir, düşer. Yatırım sahipleri, fonlarının yöneten portföy yöneticilerine kar da elde etse zarar da elde etse, fon yönetimi yaptığı için komisyon ücreti öderler. Yine fon sahiplerinin fonlarından elde edilmiş karlarından %15 stopaj vergisi alınmaktadır. Yatırımcıların sahip olduğu yatırım fonlarının değeri artıp da satmıyor ve elinde tutuyorsa katılım belgesi ücreti artacaktır. Ne zaman ki katılma belgesi satılırsa o fondan kar elde etmiş olacaktır.
Yatırım Fon Türleri Nelerdir?
Yatırım fon türlerini iki grupta incelenmektedir.
- A Tipi Yatırım Fonu: Hisse senetlerinin ağırlıklı olduğu yatırım fonudur. Risk oranı çok yüksektir. Risk oranı yüksek olunca kar marjı da yüksek olacaktır. Uzun vadeli yatırım fonlarıdır. A tipi yatırım fonlarında, sahip olunan portföy değerinin en az %25’i Türk şirketlerine ait hisse senetlerinden oluşmalıdır.
- B Tipi Yatırım Fonları: Genellikle likide oranı düşük, çok fazla hareketlilik özelliği olmayan yatırım fonlarıdır. Hazine Bonosu,repo gibi yatırım araçları B tipi fon grubuna girmektedir. Bu fonlarda getiri hareketliliği az olduğu için risk oranı düşüktür. Risk oranı düşük olunca da kar marjları da düşük olacaktır.
Yatırım Fonu Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Son olarak yatırım fonu seçilirken nelere dikkat edilmesi gerekir? Sorusuna cevap vererek konumuzu bitirelim. Öncelikle fon yönetim kuruluşunuzun sektörde ki yeri, güvenilir olup olmadığı, müşteri referanslarına çok dikkat edilmelidir. Yine portföy kuruluşunun, fonları hangi sektörlerde kullanacağı, yatırımların amacınıza uygun olup olmadığı kontrol ediniz. Son olarak da satın alınacak fonların geçmiş performanslarını incelemek, fonun ne kazandırdığı, ne kaybettiğini bilmek, fon yatırımcısına artı puan kazandıracaktır.
Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Kredi Notunuzu Nasıl Düzeltirsiniz? başlıklı finans makalemizde kredi notumu nasıl yükseltirim, kredi notunu hızlı yükseltme ve kredi notunu yükseltmenin yolları hakkında bilgiler sunulmaktadır.
Leave a Reply