B Tipi Yatırım Fonu Nedir?

A Tipi Fonu hakkında ki yazımız olan A Tipi Fon Nedir? yazımızda A tipi fonlar hakkında detaylı bilgiler vermiştik. Portföyler tarafından yatırımcıların mevduatlarının değerlendirildiği fon yatırımlarını daha iyi anlayabilmek için diğer bir fon türü olan B Tipi fon yatırımını da tanımamız gerekiyor. B Tipi yatırım fonu nedir? Yazımızda B Tipi fonlarının özellikleri, riskleri, A tipi ile B tipi fonlar arasında ki farklardan ve B Tipi fon türleri hakkında bilgiler vereceğiz.

B Tipi Fonların Özellikleri Nelerdir?

A Tipi fonlarında, hisse senedi ağırlıklı olduğu için risk oranının çok yüksek olduğunu söylemiştik. Hatta fonlardan en çok kar getiren ve yine en çok zarar getiren fon türü olduğunu belirtmiştik. B tipi ise A Tipi fonların aksine risk oranı düşüktür. Risk oranı düşük olduğu için de kar marjı ve zarar marjı da düşük olacaktır. B tipi fonları genellikle riski sevmeyen yatırımcılar ve borsaya yeni girmiş, yavaş yavaş borsa eğitimi almış yatırımcıların tercih ettiği bir fon türüdür. Yatırımcı vatandaşlar bu fon ile kendilerini eğitebilir ve geliştirebilirler. Bu fonu genel olarak tamamıyla profesyonel olanlar değil onların yanında biraz amatör kalanlar kullanırlar. Ancak risk oranı en düşük fon olduğu için tercih edilebilir ve yararlı olacak bir fon tipidir. Bu yüzden de en çok tercih alan fon tipidir. Çoğu yatırımcı bu fon tipiyle birlikte riski azaltmayı hedeflemiştir. B tipi fonlar az riskli olmasına karşılık olarak eksi yönü daha az kar oranı vardır. Diğer tiplere göre risksiz ancak düşük kar oranları getirdiği de bir gerçektir.

A Tipi ile B Tipi Fonlar Arasında ki Farklar Nelerdir?

B tipi fonlar, kısa vadeli, riski az ve kar marjı düşük olan hazine bonoları, devlet tahvilleri, gecelik repolar gibi vade süresi en fazla 180 gün olan fonlardan meydana gelir. B tipi fonların en büyük özelliklerinden biri de hemen nakde çevrilmesidir. Bankaların fon yatırım hesapları genellikle B tipi fon türlerinden oluşmaktadır. B tipi fonlarda, A tipi fonlarda ki gibi hisse senedi bulundurma zorunluluğu yoktur. Yine B tipi fonlarda, A tipi fonlarda olduğu gibi belli piyasa araçlarının belli oranları kadar bulundurma zorunluluğu yoktur. B Tipi fonlarda, istenilirse yüzde yüz hazine bonosu, devlet tahvilleri olabilir. A Tipi kadar masrafı olacak bir fon değildir. B Tipi fonda hisse senedi gibi ayrıntılı olaylar yoktur. Bunun gibi çoğu şeylerde senet bulundurma zorunluluğu yoktur.

B Tipi Fon Türleri Nelerdir?

En çok tercik edilen B Tipi fon türleri arasında ise;

Değişken Fon: En çok tercih edilen B Tipi fon türüdür. Değişken B tipi fon çeşidinde %25 oranında hisse senedi, %20 oranında  hazine bonosu piyasa araçları kullanılmaktadır.

Likit Fon: Bu B Tipi fon türünde ise vade süresine 90 günden az kalmış, repolardan oluşmaktadır.

Tahvil – Bono Fon: Bu fon türünde ise hazine bonosu bulundurma zorunluluğu vardır.  Tahvil- Bono fonunda, portföylerin en az %51’i kamu ve özel sektör borçlanma araçlarından oluşan Hazine Bonosundan oluşması gerekmektedir.

Son olarak B tipi fonlarda, elde edilecek karların %10’u Stopaj vergisi olarak kesildiğini hatırlatmak isteriz. Bu vergiyi de göze alarak yatırım ve işlemlerinizin hesaplamasını yapmalısınız.

B Tipi Yatırım Fonu Orta Ve Uzun Vadeli Borçlanma Araçları 

  • B Tipi fon türünde portföyün minimum %80’i devamlı şekilde kamu, özel sektör vb. borçlanma araçlarına yatırılıyor. Bu fonun amacı uzun vadelerde kamu borçlanma araçlarının üstünden gelen faizle gelir elde etmektir. 
  • Bu fonu genel olarak tahvil ve de bono yatırımı yapmayı planlayan yatırımcı kişilerin, hazine borçlanma enstrümanlarıyla yatırım yaptıkları fondur.

 

Bir önceki finans/ekonomi yazımız olan Kredi Notunuzu Nasıl Düzeltirsiniz? başlıklı finans makalemizde kredi notumu nasıl yükseltirim, kredi notunu hızlı yükseltme ve kredi notunu yükseltmenin yolları hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*